אצבע תקועה לרוב מתרחשת בעת משחק בכדור, בדרך כלל כדורסל. הכדור פוגע באצבע ו"תוקע" אותה. למעשה, האצבע נפצעת מכיוון שהיא מכופפת לאחור. המפרק האמצעי (proximal interphalangeal joint-PIP joint) מכופף לאחור (מוארך מעבר לגבול היכולת).
החלק התחתון או של מפרק ה-PIP מיוצב על ידי הלוחית הכפית, שהינה מבנה מרובע המתפקד כסד. כאשר האצבע נמתחת מעבר למקסימום, מבנה זה נמתח וגורם לנקע באצבע. אם האצבע ממשיכה להמתח, מתרחשים שני דברים: הלוחית הכפית אשר הגיעה לגבול המתיחה שלה, כעת נמשכת החוצה מהחיבור שלה, ואיתה גם חתיכת עצם. הרצועות בצידי האצבע כעת גם נמתחות או נקרעות, דבר המוביל לנקע באצבע רציני יותר, מלווה בפציעה ונפיחויות.
אם האצבע ממשיכה להמתח מעבר לגבול היכולת, היא תצא ממקומה. דבר זה מחייב ביקור בחדר מיון כדי שרופא יוכל להחזיר את האצבע למקומה. לא כל מקרה של אצבע תקועה הוא פציעת סד או נקע. לעתים ייתכנו גם שברים רציניים המחייבים מהלך טיפול שונה מאד מזה שהוזכר כאן.
אם האצבע נפצעת בצורה חמורה יותר, הטיפול משתנה וזמן ההחלמה ארוך יותר. להלן מדריך כללי:
ככלל, בשלב הראשון האצבע תקובע כדי לאפשר לרקמות העדינות להחלים, והתנועה חוזרת במהירות כדי להמנע מנוקשות של האצבע.
במקרה של נקע (לא יציאה מהמקום), משך הזמן הטיפוסי הוא 7-10 ימים בקיבוע ואז מתחילה התנועתיות. מהלך טיפול זה מחייב השגחת רופא. לידיעתכם, המפרק האצבעי עשוי להראות נפוח במשך חודשים. כל עוד התנועה נורמלית, האצבע יציבה ובעיית הכאב נפתרה, הנפיחות אינה מעידה בהכרח על בעיה. לעתים מה שנראה כנפיחות הוא הרצועה המתעבה כחלק מתהליך ההחלמה שעשויה תמיד להראות גדולה יותר.