ארתרו – משמעותה מפרק, וסקופ משמעותו מצלמה. ארתרוסקופיה היא ניתוח זעיר פולשני הכולל חתכים קטנים מאד המאפשרים להכניס מצלמה וכלים לתוך המפרק. כל חתך הוא באורך של 3 מ"מ בקירוב והניתוח יכול להעשות עם 3-4 חתכים קטנים כאלה.
אילו סוגי ניתוח יכולים להתבצע באופן ארתרוסקופי?
ארתרוסקופיה של שורש כף היד הינה כלי נהדר. ניתן להשתמש בה לכאב כרוני, כאשר האבחנה אינה חד משמעית – אבחנה ארתרוסקופית. ניתן להשתמש בה גם לטיפול במקרים אחרים רבים שאחרת ידרשו חתכים פתוחים גדולים יותר, כגון כריתת סינוביטיס (ניקוי של דלקת), תיקון רצועות (בייחוד הרצועה בצד האצבע הקטנה של שורש כף היד, ה-TFCC), ואף לטיפול במספר שברים בשורש כף היד.
מהו היתרון בביצוע ארתרוסקופיה?
מאחר והחתכים הם קטנים נגרם פחות כאב מאשר בניתוח פתוח גדול יותר, וההחלמה תהיה לרוב פחות כואבת ויותר מהירה. בנוסף, האתרוסקופ מאפשר גישה עמוקה לשורש כף היד ולמעשה לכל אזורי שורש כך היד וכך חתך קטן מאפשר בחינה מקרוב ויסודיות.
ניתוח שורש כף היד באמצעות ארתרוסקופיה
למה לא פשוט לעשות MRI?
MRI הוא כלי שימושי מאד להבנת האנטומיה ולבחינתן של רקמות עדינות, הכוללות רצועות, גידים וסחוס. ניתן לראות אותם באמצעות MRI אך לא עם CT. ה-MRI משתמש בשדה מגנטי חזק ואילו ה-CT (טומוגרפיה ממוחשבת) משתמשת בקרני רנטגן. ה-CT הוא השיטה היעילה ביותר לבחינה לפרטי פרטים של עצמות.
למרות שתמונות מ-MRI הן מפורטות להפליא, מחקרים שנעשו לאחרונה הראו שבחינה מדוייקת באמצעות ארתרוסקופיה היא מדוייקת אף יותר מ-MRI, ובנוסף יכולה גם לטפל במקרים מסויימים כבר כשהם מאובחנים.
לעתים, ה- MRI יוזמן קודם, ולעתים יהיה נכון יותר לפנות ישר לארתרוסקופיה לשם הערכה וטיפול במקרים מסויימים.
האם כל המנתחים יכולים לבצע ארתרוסקופיה של שורש כף היד?
לא כל מנתחי היד מבצעים ארתרוסקופיות מפרק קטנות, וישנו צורך גם בהכשרה מיוחדת וגם בציוד מיוחד.